Dakry Olive Menu
Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Μαγειρέψαμε με Dakry olive με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο στον ΣΚΑΙ ! ΠΡΟΣΦΟΡΑ -15% ΚΩΔΙΚΟΣ: DAKRY

Μαγείρεμα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο & Συνταγή

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι κατάλληλο και για μαγείρεμα.

Παρά τα όσα πιστεύεται συνήθως, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι περισσότερο από ένα απλό ντρέσινγκ σαλάτας. Είναι ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, ποσέ, σοτάρισμα, τηγάνισμα και ψήσιμο, προσθέτοντας τη μοναδική του γεύση τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Είναι σημαντικό για κάθε άτομο να πειραματιστεί και να βρει το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για τις προτιμήσεις του, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ποικιλία, η προέλευση και ο παραγωγός. Η ξεχωριστή γεύση του έξτρα παρθένου Ελαιόλαδου μπορεί να βελτιώσει πολύ τη γεύση ενός πιάτου, όπως η χρήση ενός φρουτώδους και πιπεριού λαδιού για να ζωντανέψει ένα ήπιο πιάτο ή ένα λάδι με βότανα για ψάρια και σαλάτες. Ένα μέτριας έως υψηλής έντασης λάδι με φρεσκάδα πράσινης ελιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σούπες, ακόμη και γλυκά κέικ αντί για βούτυρο.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το μαγείρεμα;

Τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων οξέων και βιταμίνης Ε στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το καθιστούν ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αντέξει έως και πέντε φορές υψηλότερες θερμοκρασίες από τα σπορέλαια, τα οποία μπορούν να διασπαστούν σε επιβλαβείς ουσίες όταν θερμανθούν. Τα αντιοξειδωτικά στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βοηθούν στην απορρόφηση βιταμινών και προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τη χοληστερόλη.

Συμβουλές για τη χρήση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη μαγειρική:

  • Οι ειδικοί συνιστούν να μαγειρεύετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε θερμοκρασία μεταξύ 160°-180° C, που ισοδυναμεί με το να βρίσκεται λίγο πάνω από τη μέση των ρυθμίσεων θερμότητας της κουζίνας σας.
  • Για το τηγάνισμα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα και αν χρησιμοποιείτε “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”, δεν πρέπει ποτέ να υπερβείτε τα 15-20 λεπτά στους 180° C. Άλλα έλαια, όπως τα σπορέλαια, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής όταν εκτίθενται σε αυτή τη θερμοκρασία .
  • Και πώς μπορούμε να Χρησιμοποιήσουμε το μεταχειρισμένο;
    Με βάση διάφορα πειράματα που έγιναν με την πάροδο του χρόνου, συνιστάται η αλλαγή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, «ελαιόλαδο – ένα μείγμα ραφιναρισμένου ελαιολάδου και βρώσιμου παρθένου ελαιόλαδου» ή πυρηνέλαιο, μετά από τρία τηγανίσματα στο τηγάνι ή τη φριτέζα (air Fryer). Ωστόσο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει ότι τηρούνται οι αναφερόμενες θερμοκρασίες και οι χρόνοι τηγανίσματος.
  • Εάν χρησιμοποιείται οποιοδήποτε άλλο έλαιο – πέραν του εξαιρετικά παρθένου Ελαιόλαδου – επανειλημμένα, οξειδώνεται και τα συστατικά του αλλοιώνονται σημαντικά! οδηγούν λοιπόν στη δημιουργία ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα ακόμα και με καρκίνο.
  • Όταν πρόκειται για το χρώμα του φαγητού μετά το τηγάνισμα, είναι πιθανό ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα έχει ελαφρώς πιο σκούρα απόχρωση σε σύγκριση με το σπορέλαιο.
    Αυτό εγείρει το ερώτημα: τι είναι πιο σημαντικό, η υγεία ή η εμφάνιση; Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι απλώς μια λιπαρή ουσία. χρησιμεύει ως προστατευτικό στοιχείο για την υγεία μας και αποτελεί θεμελιώδες μέρος της μεσογειακής διατροφής. Επιπλέον, η ενσωμάτωσή του σε πιάτα ενισχύει τη γεύση τους. Η αυξανόμενη δημοτικότητά του στη ζαχαροπλαστική δείχνει την ευελιξία και την αξία του ως βασικό συστατικό σε διάφορες συνταγές.
  • Μπορούμε να αναμείξουμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με σπορέλαιο;
    Δεν επιτρέπεται σε επίπεδο παραγωγής! Γιατί να το σκεφτείτε; Δεν υπάρχει κανένα όφελος από αυτό και στην πραγματικότητα θα βλάψει το προϊόν. Τα σπορέλαια έχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα οξέα που είναι πιο σταθερά και προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Η συνταγή που όλοι περιμέναμε

Αφεθείτε στο εξαίσιο άρωμα που αναβλύζουν οι baby πατάτες με αυτή τη συνταγή, παρόμοια με την ακαταμάχητη γοητεία των φρεσκομαγειρεμένων πατατών.

Οι χορτοφάγοι θα απολαύσουν αυτές τις υπέροχες τραγανές baby πατάτες ως απολαυστικό γεύμα, που συμπληρώνεται τέλεια από μια δροσιστική πράσινη σαλάτα. Ομοίως, για τους λάτρεις του κρέατος, χρησιμεύουν ως ένα εξαιρετικό συνοδευτικό, ενισχύοντας τις γεύσεις των πολυτελών ψημένων κρεάτων και πουλερικών.

Υλικά

Αφεθείτε σε ένα απολαυστικό πιάτο για τέσσερα άτομα, με 1kg πλυμένες, στεγνωμένες και κομμένες στη μέση πατάτες baby, και έτοιμες να μεταμορφωθούν. Ανεβάστε τις γεύσεις με 2 γενναιόδωρα κουταλάκια του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο dakry Olive, 1 κουταλιά της σούπας αρωματικό σκόρδο σε σκόνη και 1 νότα ζωηρού κουρκουμά. Ενισχύστε τη γεύση με 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκό αλάτι, γλυκό πιπέρι και γλυκιά ή πικάντικη πάπρικα της επιλογής σας. Εμπλουτίστε το πιάτο με το αρωματικό απόσταγμα φρέσκου θυμαριού και ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου, για μια πραγματικά εξαίσια γαστρονομική εμπειρία.

Για την εκτέλεση

Για να ξεκινήσετε, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C, βεβαιώνοντας ότι είναι ρυθμισμένος στη λειτουργία Air Fryer.
Στη συνέχεια, πάρτε τις πατάτες όπως ορίζονται στα συστατικά και προετοιμάστε τις προσεκτικά. Τοποθετήστε τις έτοιμες πατάτες σε ένα μπολ, έτοιμο για καρύκευμα.
Ραντίζουμε τις πατάτες με άφθονη ποσότητα ελαιόλαδου, φροντίζοντας να επικαλυφθεί κάθε κομμάτι.
Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με το σκόρδο, τον κουρκουμά, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι, κατανέμοντας ομοιόμορφα τις γεύσεις παντού. Είναι σημαντικό να ανακατεύετε καλά τα συστατικά, φροντίζοντας να καλύπτεται κάθε πατάτα με το υπέροχο μείγμα καρυκευμάτων.
Μόλις καλυφθούν καλά οι πατάτες, απλώστε τις σε ένα δίσκο εξοπλισμένο με ειδική σχάρα. Τώρα είναι η ώρα να ψήσετε τις πατάτες στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Θυμηθείτε να τα ανακατέψετε καλά τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μαγειρέματος, διασφαλίζοντας ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και της γεύσης.
Τέλος, όταν οι πατάτες ψηθούν στην τελειότητα, τις σερβίρετε ζεστές ως απολαυστικό συνοδευτικό ή ακόμα και ως χορταστικό κυρίως πιάτο.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κανείς να αναδείξει αβίαστα την απλή διαδικασία προετοιμασίας και σερβιρίσματος της πατάτας σε μια πραγματικά κομψή γαστρονομική εμπειρία πάντα συνοδεύοντας τη με το Εξαίσιο ελαιόλαδο της Dakry Olive.

Share your love for Dakry Olive!!
Γιάννης Κρυφός
Γιάννης Κρυφός
Άρθρα: 14

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter