Dakry Olive Menu
Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – ένα θεραπευτικό ελιξίριο

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα τονίζει τη μέγιστη σημασία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ευημερίας. Η αριστεία αυτού του λαδιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διακρίνεται από τη σύνθεση αποκλειστικών στοιχείων που προάγουν ενεργά την υγεία.

Μια διακεκριμένη ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, γνωστών στην περιοχή της Μεσσηνίας, υπό την καθοδήγηση του αξιότιμου Προκόπιου Μαγιάτη, επίκουρου καθηγητή με ειδίκευση στη Φαρμακογνωσία και τη Χημεία Φυσικών Προϊόντων στο πανεπιστήμιο Αθηνών, επινόησε έξυπνα μια νέα τεχνική για την ακριβή αξιολόγηση του συγκεντρώσεις των εξαιρετικά ευεργετικών βιοδραστικών ουσιών, της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης, στο ελαιόλαδο. Αυτή η πρωτοποριακή εξέλιξη παρουσιάζει ένα εξαιρετικό εργαλείο για να διακρίνουμε τον βαθμό «ευεξίας» που είναι εγγενής σε κάθε λάδι, φέρνοντας επανάσταση στην ικανότητά μας να κάνουμε συνειδητές επιλογές για τη συνολική υγεία και ευεξία μας.

Ο κ. Μαγιάτης και η αξιότιμη ομάδα του έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τις περίπλοκες προκλήσεις που εμπόδισαν την ακριβή μέτρηση των αξιοσημείωτων ιδιοτήτων της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης στο ελαιόλαδο. Έχουν επινοήσει έξυπνα μια προσέγγιση αιχμής χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού 1H-NMR που επιτρέπει τον άμεσο υπολογισμό αυτών των ανεκτίμητων συστατικών. Αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος όχι μόνο διασφαλίζει την ακριβή διάκριση των ελαιολάδων αλλά αποκαλύπτει επίσης τη βαθιά αντιφλεγμονώδη δράση παρόμοια με την ιβουπροφαίνη και την εξαιρετική αντιοξειδωτική δύναμη της ελαιασίνης σε αυτό το ελιξίριο της φύσης.

Οι μεγάλες ποιοτικές διαφορές μεταξύ των ελαιολάδων καθιστούν απαραίτητη την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αυξανόμενου αριθμού μεθόδων για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των συστατικών του ελαιολάδου που είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Το ότι όλα τα ελαιόλαδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά παρθένα δεν σημαίνει ότι έχουν το ίδιο ποσοστό βιοδραστικών ουσιών. Για τον λόγο αυτό, η νέα αυτή μέθοδος επιτρέπει τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας αυτών των ουσιών στο ελαιόλαδο και αναδεικνύει την ποιότητα των ελληνικών ελαίων. Όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Μαϊάτης: «Οι νέες μέθοδοι μπορούν να εντοπίσουν διαφορές ανάμεσα στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, επιτρέποντάς τους να ταξινομηθούν ανάλογα με τα πιθανά οφέλη για την υγεία».

“Το Καλύτερο λάδι είναι σαν το φρούτο που δεν είναι ακόμη ώριμο”

Στην ένδοξη εποχή της αρχαίας Ελλάδας, αξιότιμοι γιατροί όπως ο Διοσκουρίδης βασίστηκαν στην έντονη παρατήρηση και τη βαθιά σοφία για να συνθέσουν ένα τεράστιο σύνολο γνώσεων. Μέσω της σχολαστικής μελέτης των γραπτών τους, σύγχρονοι ερευνητές έχουν ανακαλύψει συναρπαστικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία του Αγουρέλαιου, του Ελαιόλαδου που εξάγεται από άγουρες ελιές. Επιπλέον, έχει αποκαλυφθεί ότι ορισμένες ποικιλίες Ελαιόλαδου έχουν ανώτερες ιδιότητες που προάγουν την υγεία σε σύγκριση με άλλες.

Βασιζόμενοι τόσο σε ιστορικές αναφορές όσο και σε σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα, οι ερευνητές προσπάθησαν να αναδείξουν μια βασική παρατήρηση σε μια πρωτοποριακή τεχνική για τη διάκριση των ελαιολάδων με βάση τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ενώ τα περισσότερα ελαιόλαδα περιέχουν παρόμοιες συγκεντρώσεις βασικών συστατικών, είναι η παρουσία ορισμένων μορίων, αν και σε μικρές ποσότητες, που εμποτίζουν ορισμένα έλαια με ισχυρά βιολογικά αποτελέσματα.

Με την έλευση αυτής της καινοτόμου προσέγγισης, η αναγνώριση αυτών των συστατικών στο ελαιόλαδο μπορεί τώρα να επιτευχθεί γρήγορα μέσω της χρήσης φασματοσκοπίας NMR. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνική επιτρέπει την ανάλυση πολλών δειγμάτων μέσα σε ένα συνοπτικό χρονικό πλαίσιο. Αν και η απόκτηση ενός δαπανηρού οργάνου είναι επιβεβλημένη, έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε μια τέτοια αξιόλογη συσκευή στο αξιότιμο εργαστήριό μας που βρίσκεται στην Αθήνα, όπως δήλωσε ο κ. Μαΐάτης.

Ποιο είναι οι Νέοι δείκτες ποιότητας;

Η ποικιλία Κορωνέικη διακρίνεται για τα πλούσια και πολυτελή συστατικά της.

Η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη υπάρχουν σε ποικίλες συγκεντρώσεις και αναλογίες σε κάθε τύπο ελαιολάδου. Κατά συνέπεια, έχει γίνει πρόταση για την κατηγοριοποίηση των έξτρα παρθένων ελαιόλαδων με βάση δύο νέους δείκτες. Ο δείκτης D1 αντιπροσωπεύει τη συνδυασμένη ποσότητα αυτών των δύο ουσιών, ενώ ο δείκτης D2 υποδηλώνει την αναλογία μεταξύ τους. «Επιλέξαμε το γράμμα «D» προς τιμήν του Davis, καθώς αυτή η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το αξιότιμο Olive Oil Center του UC Davis στην Καλιφόρνια. Η Δρ Ελένη Μέλλιου, πολύτιμο μέλος της ομάδας μας, είχε την ευκαιρία να εργαστεί εκεί πέρυσι» αναφέρει ο κ. Μαγιάτης.

Αυτή η εξαιρετική τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την εξέταση πάνω από 250 μονοποικιλιακών δειγμάτων που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μαζί με την Καλιφόρνια. Αξιοσημείωτα, έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αποκλίσεις στον δείκτη D1, ο οποίος εκτείνεται από 0 έως 501 mg/kg.

Λόγω της συνολικής ανάλυσης και της αφθονίας των δειγμάτων που εξετάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, οι ερευνητές μπορούν με βεβαιότητα να επιβεβαιώσουν ότι η ποικιλία Κορωνέικη ξεχωρίζει ως η ανώτερη μεταξύ των ελληνικών ποικιλιών ελιάς ως προς τον πλούτο της σε αυτές τις δύο ουσίες.

Είναι πιθανό ότι η μοναδικότητα των ελαιολάδων από την ποικιλία Κορωνέη αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες, καθώς το ξεχωριστό προφίλ τους παραμένει σταθερό σε διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αφθονία ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης που βρέθηκαν σε δείγματα από τη Μεσσηνία, υποδηλώνοντας ανώτερη ποιότητα. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωριστεί ότι ορισμένες ποικιλίες ελιάς μπορεί να μην περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα αυτών των ενώσεων, ωστόσο εξακολουθούν να διαθέτουν εξαιρετικά αισθητικά χαρακτηριστικά.

Η παρουσία ενός ποικίλου φάσματος στοιχείων δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας της αφθονίας των αναλυόμενων συστατικών στο ελαιόλαδο.

Οι εξαιρετικές ενώσεις ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη διαθέτουν αξιοσημείωτες ιδιότητες που τις ξεχωρίζουν στον κόσμο των φυσικών συστατικών. Τα κομψά και πειστικά εφέ τους τα καθιστούν μια συναρπαστική επιλογή για όσους αναζητούν μια πραγματικά εκλεπτυσμένη και αποτελεσματική λύση.

Διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες και ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η ελαιασίνη, μια ένωση που προέρχεται από την ελευρωπαΐνη, αποτελεί το πρωταρχικό αντιοξειδωτικό συστατικό που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, προσφέροντας απαράμιλλα οφέλη για την υγεία και θρεπτική αξία.

Η ελαιοκανθάλη έχει αξιοσημείωτες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μέσω της ικανότητάς της να αναστέλλει τα ένζυμα COX-1 και COX-2.

Επιπλέον, διαθέτει μια βαθιά ασπίδα ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ, σε συνδυασμό με αξιέπαινες αντικαρκινικές ιδιότητες. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ασκεί την επιρροή του στη ρύθμιση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης του δέρματος.

Αυτές οι δύο ουσίες είναι εξαιρετικά παράγωγα – αρμονικές εκδηλώσεις υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης, που αιχμαλωτίζουν το μυαλό των επιστημόνων με τη βαθιά επιστημονική τους γοητεία.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει συχνά περιγραφεί ως φαρμακευτικό ελιξίριο από πολλούς, αν και με έναν κάπως αυθαίρετο τρόπο όταν το βλέπουμε μέσα από έναν αυστηρά κλινικό φακό.

Χωρίς αμφιβολία, η ενσωμάτωση της καθημερινής κατανάλωσης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, και συγκεκριμένα λαδιού αγούρα, στη διατροφή κάποιου όχι μόνο συμβάλλει στην προστασία της ανθρώπινης υγείας αλλά και την ενισχύει. Για άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, συνιστάται ανεπιφύλακτα να περιλαμβάνουν αυτά τα έλαια στα γεύματά τους για να αποκομίσουν τα πολυάριθμα οφέλη που προσφέρουν.

Επιπλέον, είναι επιτακτική ανάγκη για τον απαιτητικό καταναλωτή να εξευγενίσει τον ουρανίσκο του προκειμένου να αξιολογήσει με ακρίβεια την ανώτερη ποιότητα ενός ελαιολάδου.

Ένα λαχταριστό λάδι γεμάτο με τις αξιοσημείωτες ενώσεις ελαιοκανθάλης και ελαϊκίνης προσδίδει φυσικά μια απολαυστική πικάντικη και πικρή ουσία. Ωστόσο, ας μην αποθαρρύνει αυτό το χαρακτηριστικό τον απαιτητικό καταναλωτή από το να απολαμβάνει τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα του κατά την κατανάλωση.

Είναι επιτακτική ανάγκη για τους ελαιοπαραγωγούς να εξάγουν σχολαστικά το λάδι τους στο ελαιοτριβείο υπό βέλτιστες συνθήκες, διασφαλίζοντας τη διατήρηση των πολύτιμων βιοενεργών συστατικών του.

Dakry Olive - Η Πολύτιμη Ιστορία Του Ελαιολάδου Της DAKRY

Διατηρούν την αληθινή του φύση.

Οι πλούσιοι καρποί μιας πρώιμης συγκομιδής, στην αγκαλιά μιας ήπιας θερμοκρασίας.

Ο χρόνος συγκομιδής του ελαιοκάρπου έχει σημαντική σημασία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες βασικές ουσίες βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε άγουρες ελιές. Αυτό είναι κάτι που μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό από τον καθένα μας. Το φρέσκο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, που συχνά προέρχεται από πράσινες ελιές, έχει μια ξεχωριστή πικρή γεύση που αποδίδεται στην παρουσία ελαϊκού οξέος. Επιπλέον, προσφέρει ένα μοναδικό αίσθημα «καψίματος» στο πίσω μέρος του λαιμού, το οποίο μπορεί να αποδοθεί στην παρουσία ελαιοκανθάλης. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι ζωτικής σημασίας σήμερα να υιοθετήσουμε μια προνοητική νοοτροπία και να εξετάσουμε τις μελλοντικές επιπτώσεις. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, τόσο πιο ανθεκτικό είναι στην οξείδωση, επιτρέποντάς του να διατηρήσει τις αισθητηριακές του ιδιότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η συμπίεση του καρπού της ελιάς σε υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή λαδιού, ωφελώντας έτσι τον παραγωγό όσον αφορά την ποσότητα. Ωστόσο, η κρίσιμη πτυχή της ποιότητας παραμένει σημαντική. Μέσα από εκτεταμένη έρευνα που διεξήχθη από την αξιότιμη ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι όταν το ελαιόλαδο εξάγεται σε υψηλές θερμοκρασίες, τα επίπεδα των ζωτικών συστατικών, δηλαδή της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης, μειώνονται σημαντικά. Κατά συνέπεια, αυτή η μείωση έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα του προκύπτοντος ελαιολάδου, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμισή του.

Share your love for Dakry Olive!!
Γιάννης Κρυφός
Γιάννης Κρυφός
Άρθρα: 24

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter