Dakry Olive Menu
Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Ποια είναι τα οφέλη και οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού;

Προσπαθήστε να ανακαλέσετε μια στιγμή στη ζωή σας που ακούσατε κάποιον να συζητά για τη διατροφική αξία του βασιλικού πολτού.

Ίσως σου πέρασε κάτι από το μυαλό.

Λόγω των ιδιοτήτων του βασιλικού πολτού, πολλοί άνθρωποι έχουν επιλέξει να ενσωματώσουν συμπληρώματα διατροφής που τον περιέχουν στην καθημερινότητά τους.

Είναι πλέον καιρός να ανακαλύψουμε την αληθινή φύση του βασιλικού πολτού, το θρεπτικό του περιεχόμενο, τα πλεονεκτήματα που παρέχει, τις πιθανές παρενέργειες, καθώς και άλλες πολύτιμες πληροφορίες.

Ας αρχίσουμε!

  • – Τι αναφέρεται ως βασιλικός πολτός; 

Ο βασιλικός πολτός ανήκει σε μια πυκνή και λεία ουσία που παράγουν οι εργάτριες μέλισσες για τη διατροφή της μελλοντικής τους βασίλισσας.

Μάλιστα, αυτό το φαγητό είναι που οδηγεί και στο «στεφάνωμα» της βασίλισσας.

Όλες οι προνύμφες των μελισσών γεννιούνται ίσες, αλλά όσες καταναλώνουν βασιλικό πολτό θα γίνουν βασίλισσες.

Η γονιμότητα, το μέγεθος και το προσδόκιμο ζωής της βασίλισσας αυξάνονται από τον βασιλικό πολτό.

  • – Αλλά με ποιον ακριβώς τρόπο δημιουργείται αυτό το «βασιλικό γεύμα»;

Οι μέλισσες που τρέφουν τις προνύμφες καταναλώνουν μέλι και γύρη, τα επεξεργάζονται σε εξειδικευμένους αδένες και κατά συνέπεια παράγουν τον βασιλικό πολτό.

Ο πολτός έχει χρώμα υπόλευκο έως υποκίτρινο και έχει όξινη γεύση λόγω του χαμηλού pH του.

Ο βασιλικός πολτός περιέχει θρεπτικά συστατικά.

Μια ξύλινη κουτάλα γεμάτη με ταμπλέτες βασιλικού πολτού, που αποτελούν συμπλήρωμα διατροφής.

Το ενδιαφέρον για τον βασιλικό πολτό και τη θρεπτική του αξία έχει αιχμαλωτιστεί από πολλά άτομα, καθώς θεωρείται ως ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.

Και υπάρχει λόγος για αυτό, όπως θα ανακαλύψετε σύντομα, καθώς περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι:

Η πλήρης χημική σύνθεση του βασιλικού πολτού παραμένει άγνωστη.

Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό μέρος των συστατικών του είναι αναγνωρίσιμο.

Ας εξετάσουμε το περιεχόμενο του βασιλικού πολτού:

  • Περίπου το 12,5% της περιεκτικότητας αποτελείται από πρωτεΐνες και αμινοξέα, 
  • ενώ τα σάκχαρα αποτελούν το 16%, 
  • τα λίπη αποτελούν το 5%, 
  • και το νερό αντιστοιχεί περίπου στο 67%. 
  • Επιπλέον, η ουσία περιέχει ένζυμα, φαινόλες, βιταμίνες και μια ποικιλία μετάλλων.

Ας τα εξετάσουμε πιο προσεκτικά.

Ο βασιλικός πολτός είναι άφθονος σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, ιδιαίτερα ασπαρτικό και γλουταμινικό οξύ.

  • – Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των αμινοξέων;
  • Το ασπαρτικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας του σώματος και βοηθά στη μετάδοση χημικών σημάτων στο νευρικό σύστημα.
  • Το γλουταμινικό οξύ δυνητικά παίζει ρόλο στις διαδικασίες μάθησης και μνήμης και θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει βοήθεια σε άτομα με ανεπαρκή επίπεδα οξέος στομάχου.
  • – Ο βασιλικός πολτός περιέχει λίπη ως ένα από τα θρεπτικά συστατικά του.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει διάφορα λιπαρά οξέα με μοναδική δομή και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μαζί με ουδέτερα λιπίδια και στερόλες.

  • Οι κύριοι τύποι σακχάρων που βρίσκονται στον βασιλικό πολτό είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη, που αποτελούν την πλειοψηφία της περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Επιπλέον, η αναλογία αυτών των σακχάρων μοιάζει πολύ με αυτή του μελιού.
  • Ο πολτός περιέχει μαλτόζη, τρεαλόζη, μελιβιόζη, ριβόζη και ερλόζη εκτός από τα δύο σάκχαρα που αναφέρθηκαν, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες.
  • Ο βασιλικός πολτός περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και μικρή ποσότητα βιταμίνης C. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις βιταμίνες που υπάρχουν στον πολτό θα συζητηθούν αργότερα στο άρθρο.
  • Μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο χαλκός, βρίσκονται επίσης στον πολτό του βασιλικού πολτού, επιδεικνύοντας την ικανότητά του να παρέχει μια ποικιλία βασικών θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, ας εμβαθύνουμε περισσότερο και ας παρατηρήσουμε τις επιπτώσεις στον πολτό και τις βιταμίνες. Σας δώσαμε αυτήν την υπόσχεση πριν από καιρό.

  • – Υπάρχει μια μέλισσα στα μωβ λουλούδια. Ποιες είναι οι βιταμίνες που υπάρχουν στον βασιλικό πολτό;

Ο βασιλικός πολτός χρησιμεύει κυρίως ως πηγή βιταμινών Β, αν και περιέχει βιταμίνη C σε ελάχιστες ποσότητες.

Οι βιταμίνες που συνήθως περιέχει ο βασιλικός πολτός είναι:

  • Η βιταμίνη Β1, γνωστή και ως θειαμίνη, επιτρέπει στο σώμα σας να μετατρέπει τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε σε ενέργεια. Επιπλέον, παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη βέλτιστη λειτουργία τόσο των μυών όσο και του νευρικού συστήματος.
  • Η ριβοφλαβίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β2, είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων. Βοηθά επίσης στη διάσπαση των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, παρέχοντας ουσιαστικά στον οργανισμό μας ενέργεια.
  • Η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη, παίζει ρόλο στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος, του νευρικού συστήματος και του δέρματος.
  • Η βιταμίνη Β5, γνωστή ως παντοθενικό οξύ, βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, όπως και άλλες βιταμίνες Β. Επιπλέον, είναι απαραίτητο για την παραγωγή αιμοσφαιρίων.
  • Η πυριδοξίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β6, είναι απαραίτητη για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συμμετέχει επίσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και, όπως όλες οι άλλες βιταμίνες Β, στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.
  • Η βιταμίνη Β7, γνωστή και ως βιοτίνη, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και στην ευεξία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας. Επιπλέον, ως μέλος των βιταμινών του συμπλέγματος Β, παίζει επίσης ρόλο στις μεταβολικές διεργασίες των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.
  • Η ινοσιτόλη, γνωστή και ως βιταμίνη Β8, υποστηρίζει την παραγωγή ινσουλίνης, απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παίζει επίσης ρόλο στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, καθιστώντας το ευεργετικό για την ψυχική υγεία σύμφωνα με έρευνες.
  • Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη σύνθεση του DNA μας και στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.Παίζει επίσης ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη σύνθεση αμινοξέων και στον φυσικό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης στο σώμα.

Βασιλικός πολτός – οφέλη

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, λίπη και βιταμίνες, γι’ αυτό και δικαίως θεωρείται η πιο άφθονη φυσική τροφή για την υγεία.

Τώρα είναι καιρός να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα του βασιλικού πολτού, μερικά από τα οποία μπορεί να σας είναι άγνωστα.

Πρέπει να ξεκινήσουμε!

  • Γνωρίζουμε ότι μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού είναι η σημαντική διατροφική του αξία. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει έχουν ήδη αναφερθεί, επιτρέποντάς σας να κατανοήσετε το περιεχόμενο αυτής της εξαιρετικής τροφής. Με βάση ορισμένες μελέτες, φαίνεται ότι ο βασιλικός πολτός έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών.
  • Ορισμένα στοιχεία από προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να είναι ωφέλιμος για άτομα με διαβήτη τύπου 2 μειώνοντας δυνητικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη μελέτη και έρευνα για το θέμα.
  • Σε μια μικρή μελέτη που αφορούσε τον ελληνικό βασιλικό πολτό, ανακαλύφθηκε ότι η ουσία έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντάς τα. Η έρευνα διεξήχθη ειδικά σε γυναίκες που βίωναν εμμηνόπαυση.
  • Μια άλλη μελέτη απέδειξε επίσης αυτό, υποδεικνύοντας ότι ο βασιλικός πολτός φαίνεται να έχει ρυθμιστική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Ο βασιλικός πολτός φαίνεται να έχει ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου στις γυναίκες. Σε μια μελέτη του 2014 με 110 γυναίκες, οι ερευνητές παρείχαν σε ορισμένες γυναίκες κάψουλες βασιλικού πολτού και σε άλλες ένα εικονικό φάρμακο. Οι γυναίκες έπαιρναν τις κάψουλες καθημερινά για δύο έμμηνους κύκλους.

    Τα αποτελέσματα είναι τα εξής: 

    Τα άτομα που κατανάλωναν τις κάψουλες με βασιλικό πολτό παρουσίασαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα PMS.Απαιτείται σίγουρα περισσότερη έρευνα για την επικύρωση των προαναφερθέντων ευρημάτων, αλλά οι τρέχουσες ενδείξεις φαίνονται ελπιδοφόρες.Καθώς διεξάγεται περισσότερη έρευνα, θα κατανοήσουμε καλύτερα τα οφέλη του βασιλικού πολτού.

Βασιλικός πολτός & δοσολογία

Δεν υπάρχει καθορισμένη δόση για τον βασιλικό πολτό, καθώς η ποσότητα που χρειάζεται μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, οι καθημερινές δραστηριότητες και η γενική υγεία.

Ωστόσο, μια συχνά προτεινόμενη δόση είναι 1 γραμμάριο την ημέρα για διάρκεια 15 έως 30 ημερών. Μια τυπική συνιστώμενη δόση για τον βασιλικό πολτό σε παιδιά άνω των 5 ετών είναι 0,5 γραμμάρια την ημέρα.

Η συνιστώμενη δόση για μικρότερες ηλικίες εξαρτάται συνήθως από το βάρος του παιδιού, συνήθως περίπου 0,01 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Η πιο ενδεδειγμένη πορεία δράσης είναι να ανατρέξετε στη συσκευασία του προϊόντος για να καταναλώσετε με ασφάλεια τον βασιλικό πολτό σας.

Ίσως έχετε παρατηρήσει τη διαθεσιμότητα «ειδικών» πλαστικών κουταλιών για βασιλικό πολτό, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή μέτρηση της κατάλληλης δόσης για κατανάλωση.

Ωστόσο, πώς μπορείτε να το καταναλώσετε;

Μια προτεινόμενη μέθοδος είναι να το βάλετε κάτω από τη γλώσσα σας για λίγα λεπτά (5-10) το πρωί αφού ξυπνήσετε, φροντίζοντας να διαλυθεί. Κάνοντας αυτό, θα απορροφήσετε αποτελεσματικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στον βασιλικό πολτό.

  • – Τώρα που μάθατε για τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη του βασιλικού πολτού, ας συζητήσουμε τις παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε.

Αρχικά, είναι πιθανό να είναι ασφαλές για τα περισσότερα άτομα να καταναλώνουν βασιλικό πολτό.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων όπως κνίδωση, άσθμα και σε σοβαρές περιπτώσεις θανατηφόρο αναφυλακτικό σοκ. Εάν έχετε αλλεργίες, ιδιαίτερα σε μέλισσες, γύρη, πρόπολη ή άλλες ουσίες, καλό θα ήταν να τις αποφύγετε ή να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Επιπλέον, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν καταναλώνετε βασιλικό πολτό και αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως βρογχόσπασμο, ναυτία, διάρροια, πόνο στο στομάχι ή ερεθισμό του δέρματος.

  • – Μια άλλη κοινή ερώτηση είναι αν ο βασιλικός πολτός μπορεί να καταναλωθεί από έγκυες γυναίκες.

Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση του βασιλικού πολτού στις έγκυες γυναίκες ή στην εγκυμοσύνη. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν οι έγκυες γυναίκες να το αποφεύγουν για λόγους ασφαλείας.

Ο κανόνας ισχύει και για τις γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα! Πιστεύουμε ότι το άρθρο ήταν χρήσιμο και έχει βελτιώσει την κατανόησή σας για τον βασιλικό πολτό και τα χαρακτηριστικά του.

Φορτίστε και αναζωογονήστε το σώμα σας με συμπληρώματα διατροφής με βασιλικό πολτό.

Share your love for Dakry Olive!!
Γιάννης Κρυφός
Γιάννης Κρυφός
Άρθρα: 26

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter